Ufimata mo eletise, mea faʻaoga poʻo mea puʻupuʻu?

O le tausaga 2020 e tatau ona manatua pea o se tausaga ina ua goto le lalolagi i le pogisa ona o se maʻi. O le mea e malie ai, ua vave na tali mai le tatou atunuʻu ma o le a faʻateʻia le novel coronavirus i soʻo se tau. Ua mafai nei ona tatou vaʻaia le malamalama aʻo leʻi tafa ata.
Afai e te manaʻo e fai atu i lenei lima masina o le pogisa, o le suiga tele i aga a tagata, e tatau ona ofuina se matapulepule. O ufimata e tatau ona pito i luga o tagata e fai o latou lisi i soo se taimi ma soʻo se mea e o i ai. Tele tagata tausua o le ufimata o se sili lauiloa ituaiga mea i le 2020.
Ae e le pei o isi mea, masker faʻaogaina e tagata e masani ona faʻaaoga mea e manaʻomia e sui masani. Ae maise o le toe faʻatinoina o galuega, o le faʻalagolago i tagata i luga o ufimata ua faʻateleina ni tulaga. E iloa e le itiiti ifo 500 miliona tagata i Saina ua toe foi e faigaluega. O lona uiga, 500 miliona ufimata e faʻaaogaina i aso uma, ma i le taimi lava e tasi, 500 miliona masker e faʻaʻumatia i aso uma.
O nei matapulepule ua lafoaia e vaevaeina i ni vaega se lua: tasi le vaega o matapulepule na faʻaaogaina e tagata masani, o loʻo masani lava faʻavasegaina i lapisi o aiga, o le mea lea e tele na faʻamau i ai; O le isi vaega o matapulapulea e faʻaaogaina e gasegase ma fomaʻi. O nei matapulepule ua faʻavasega e o maʻi lapisi ma lafoaʻi e ala i auala faʻapitoa ona e ono mafua ai le faasalalauina o le siama.
O nisi e vavalo o 162,000 tone o lapisi maso, po o 162,000 tone o lapisi, o le a gaosia i le atunuu atoa 2020. I le avea ai o se numera lautele, atonu tatou te le o malamalama lelei i lona manatu. E oʻo atu i le 2019, o le a lapoʻa lapoʻa a le lalolagi o le a fuaina le 188 tone, poʻo le tali tutusa o 25 tagata matutua lapoa elefane. A faigofie faʻatusatusaina o le a manatu o le 162,000 tone o lafoai maso o le a fuaina 862 tafola, po o 21,543 elefane.
Na o le tasi le tausaga, e mafai e tagata ona faia se aofaiga tele o otaota lapisi, ma o le taunuuga mulimuli o lenei otaota e masani lava o otaota afi afi afi. E masani lava ona faʻaogaina e se mea e faʻapipiʻi ai se otaota e gaosia ai le sili atu ma le 400 KWH o le eletise mo tone o otaota na susunuina, 162,000 tone o masker, poʻo 64.8 miliona KWH eletise.


Taimi Post: Me-20-2020